Неділя, 28.04.2024, 23:36
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 18.118.150.80

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Березень » 16 » Натуральні тканини дозволяють шкірі дихати, а штучні не збігаються й краще тримають форму
    11:22
    Натуральні тканини дозволяють шкірі дихати, а штучні не збігаються й краще тримають форму

    Нині все частіше вибирають вироби із синтетичних тканин, котрі й коштують дешевше, й догляду потребують меншого. Адже одяг із натуральних шерсті, льону чи й навіть шовку нерідко збігається та легко мнеться. Зате він значно приємніший до тіла, має вищі гігієнічні показники й рідше стає причиною виникнення алергії.
    Віра Мельник із Золотоноші перевагу віддає одягу з натуральної тканини. Аби носити вбрання із природного матеріалу, жінка нерідко вдається до послуг кравчині.
    – От і нещодавно занесла батист собі на блузу. Щоправда, тканину придбала ще в радянські часи. Нещодавно відшукала в шафі та й вирішила пустити в діло, аби добро не пропадало, – розповідає жінка. – Коли ж модистка взяла до рук полотно, то була просто у захваті. Виявилося, що їй уже давно не траплялася тканина такої прекрасної якості. Адже нинішні матеріали, навіть із натуральних волокон, за якістю та навіть складом далеко не такі, як були колись.
    Не довіряти сучасним виробникам легкої промисловості Віра Миколаївна почала після невдалого прання шерстяного светра чоловіка.
    – Коли купувала одяг, у магазині пояснили, що в складі переважає вовна, а десять відсотків – це еластан. Буцімто завдяки такому штучному волокну светр не збігатиметься та не м’ятиметься, – говорить жінка. – А вже після першого прання річ стала розмірів на два меншою. Хоча робила все, як було вказано на етикетці: температура води не перевищувала тридцяти градусів, а засіб використовувала той, що й завжди – для делікатних та шерстяних речей.


    Найкращі тканини –італійського й китайського виробництв

    Анатолій Ткаченко зі Шполи разом із дружиною вже не один рік тримають магазин «Тканини». Подружжя не лише продає різноманітні матеріали, але й шиє з них одяг.
    – Звісно, в роботі намагаємося віддавати перевагу натуральним тканинам. Дружина най-більше полюбляє працювати з батистом, льоном, бавовною. Адже ці матеріали не порівняти за якістю зі штучними та синтетичними. Вони й до тіла приємні – шкіра ніби дихає, – розповідає Анатолій Андрійович.
    Проте тканини з природних матеріалів теж мають деякі недоліки. Приміром, часто збігаються. Особливо така властивість притаманна льону. Тому фахівці перед тим, як шити одяг з цього матеріалу, радять змочити та висушити його, потім знову зволожити й добре випрасувати. Крім того, таке полотно не варто використо-вувати для фасонів складного покрою та одягу зі складками, адже воно досить сильно мнеться.
    – Аби уникнути такого ефекту, найоптимальніше все ж використовувати натуральні тканини з додаванням штучних волокон, приміром, віскози, еластану чи навіть поліестеру. Завдяки ела-стичній властивості синтетич-них волокон вироби краще сідають по фігурі, – веде далі пан Ткаченко.
    Додавання штучних волокон до натуральних значно знижує й вартість тканини чи готового виробу.
    – Наприклад, шовк зі штучними волокнами не лише коштує дешевше, а й має більш цікаві фактури й ефектне переплетення ниток, – пояснює власник магазину. – Щодо виробника, то, закуповуючи натуральні тканини, віддаємо перевагу італійським та турецьким. Непогані за якістю китайські тканини, хоч як це не дивно звучить.

    Щоб перевірити – підпаліть

    Працювати з натуральними тканинами полюбляє й голова Звенигородського ТОВ «Вербиченька», що шиє одяг, Кіра Задирака. Щоправда, через недешеву вартість цього полотна доводиться дедалі частіше мати справу зі штучними матеріалами.
    – Усе рідше до рук потрапляють справжні льон, шерсть і кашемір. Коли й буває, що приносять такі тканини, то це здебільшого знахідки з бабусиної скрині, – сміється жінка. – Щоправда, якість таких речей солідна, і це при тому, що лежали вони без діла по двадцять – тридцять років. Просто колишня, ще радянська, технологія виготовлення тих же таки ситцю, бязі чи батисту із теперішньою не йде в жодні порівняння.
    Натомість сучасні можливості обробки волокон дозволяють досягнути такого ефекту, що тканина з синтетичних ниток має вигляд натуральної.
    – Є кілька простих правил, які допоможуть визначити, натуральне це полотно чи все ж із домішками штучних волокон. Приміром, тканина природного похо-дження не електризується, не ковзає й не тягнеться, тобто нееластична, – роз’яснює Кіра Задирака. – Крім того, якщо підпалити шматочок шерсті, то одразу відчується запах паленого волосся.
    А от тканини рослинного походження, тобто льон та бавовна, згорають швидко й виділяють запах паленого паперу. Зате поліестер, нейлон та інші синтетичні волокна практично не горять, а лише плавляться.
    – Часто на етикетках виробу вказується й склад тканини та температура прання. Щоправда, трапля-ються випадки, коли одяг, навіть після дотримання всіх рекомендацій, збігається й утрачає форму. Тож надто довіряти таким етикеткам не варто, – переконана пані Задирака.

    «Тканина зі штучними волокнами найкраще сідає по фігурі»

    Черкащанка Ніна Кубейко шиє одяг на замовлення вже не один рік. Каже, що невеликий відсоток синтетики в натуральних тканинах робить їх цупкішими та еластичнішими.
    – Приміром, натуральна шерсть у поєднанні з віскозою стає більш шовковистішою, добротнішою. Разом із тим вона добре пропускає повітря й не мнеться, – пояснює Ніна Іванівна.
    Тож для весняного чи літнього костюма краще обирати підкладку з тонкої віскози.
    – Для витонченої урочистої сукні непогано підходить трикотаж. Так званий трикотаж-масло, у складі котрого переважають поліестерові волокна та віскоза, добре підійде для вечірньої сукні з м’якими, плавними лініями, чи, приміром, кофтинки, що щільно прилягатиме до тіла. До всього, такий трикотаж практично не мнеться й м’який на дотик, – пояснює пані Кубейко. – Років кілька тому знову активно повернулася мода на шовкові блузки. Для цього виробу непогано підходить атлас. А от стрейч-атлас – класичний матеріал для вечірніх чи коктейльних суконь та літніх сарафанів.

    Алергію можуть викликати й натуральні тканини

    Схильним до алергії на одяг фахівці радять надавати перевагу при-родним матеріалам, адже синтетичні можуть викликати подраз-нення шкіри, оскільки нерідко обробляються різноманітними хіміч-ними речовинами. Крім того, алергічні реакції можуть з’явля-тися через певні властивості штучних волокон. Зокрема, вони мають погану гігроско-пічність, тобто не вбирають вологу, через що шкіра не дихає.
    Разом із тим подразнення шкіри можуть викликати й натуральні матеріали. За словами обласного алерголога Наталії Гармаш, трапляються й випадки підвищеної чутливості до шерсті, зокрема, вовни. Найчастіше це контактна алергія, тобто реакція шкіри на подразник.
    – Буває підвищена чутливість і до одягу, виготовленого з льону та бавовни, – веде далі Наталія Степанівна. – За таких реакцій шкіри краще все ж проконсультуватися з алергологом, який і визначить справжню причину недуги. Адже може бути й таке, що подразнення виникають не через саму тканину, а приміром, на пральний порошок.

    Сучасні синтетичні тканини зігрівають краще, ніж шерсть

    А ще захищають від ультрафіолетових променів та бактерій. При цьому лишаються м’якими на дотик, дозволяють шкірі дихати й висихають за півгодини після прання.
    Одна з найцікавіших новинок – тканина модал. Виготовляється вона з целюлози. Матеріал практично не зсідається й не втрачає форми, добре пропускає вологу. А застосовують тканину для пошиття найрізноманітніших речей: від верхнього одягу, капців та килимків у ванну кімнату до банних халатів, рушників і навіть парео. Не менш практичний та багатофункціональний рейон. Цей штучний матеріал, залежно від способу переробки сировини, може набувати вигляду та властивостей шовку, бавовни, оксамиту й навіть замші.
    Широкий діапазон застосування має й винайдена в США тканина тактел, котра виготовляється за особливою технологією, що дозволяє створювати несиметричні волокна. У результаті – матеріал м’який на дотик. Застосовують його для пошиття одягу для активного спорту, врочистих суконь, а також нижньої білизни та шкарпеток. Головною особливістю тканини є те, що вона добре проводить вологу й здатна висихати після прання вже за 30 хвилин.
    Ще один винахід американців – тканину полартек – кількома словами можна описати як трикотажний матеріал, виготовлений із синтетичного поліестеру з густим ворсом. За властивістю зберігати тепло він нічим не поступається шерсті. Проте набагато швидше сохне, краще захищає від вітру та довго не зношується, адже в структурі тканини є мікроволокна з нержавіючої сталі.
    Найдорожчою та найнадійнішою тканиною, що є різновидом так званої «джинси», фахівці називають денім. На дотик вона досить щільна, з вивороту завжди лишається білою та має характерне переплетіння ниток, що утворюється завдяки додаванню мікроскопічного білого ворсу.


    Довідка

    Черкащанка Лідія Метіль знає не з чужих слів, як виробляється віскозна нитка. Жінка зо два десятки років пропрацювала в прядильному цеху колишнього Черкаського заводу «Хімволокно».
    – Насправді процес цей досить тривалий та клопіткий. Загалом, віскозне волокно виготовляють із целюлози. Цю сировину виробництво закуповувало здебільшого за кордоном, а мала вона вигляд спресованого товстого шару паперу білого кольору, – розповідає пані Лідія. – У процесі переробки целюлоза спочатку потрапляла до цеху мерсалізації, де її подрібнювали, а звідти надходила до хімічного цеху. І лише через два тижні попадала до прядильного, де додатково проходила обробку в розчині сірковуглецю, а вже після цього з підготовленої сировини й формувалася нитка.
    Джерело: "Нова доба" www.novadoba.info
    Категорія: Суспільні новини | Переглядів: 8387 | Додав: Адмін | Теги: тканини | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz