02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
08 жовтня - День юриста України
09 жовтня - Всесвітній день пошти
10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
Головна » 2011 » Лютий » 22 » Неякісний мед розбавляють цукром, крохмалем і борошном
20:11
Неякісний мед розбавляють цукром, крохмалем і борошном
Його можуть продавати роками, переварюючи по кілька разів Про корисні й навіть цілющі властивості меду відомо здавна. За словами головного дієтолога області Галини Полинько, мед містить не тільки більшість мікроелементів, у тому числі й необхідні для нормальної роботи серця"" магній та калій, а також важливі для крові залізо та марганець, а й майже всі необхідні організму вітаміни. Мед підвищує імунітет, заспокоює нервову систему, а також містить глюкозу та фруктозу, котрі поліпшують обмін речовин, слугують джерелом енергії і незамінні для хворих на цукровий діабет. Перераховувати корисні властивості меду можна довго, але всі вони стосуються тільки якісного й натурального продукту.
Перевірений на ринку мед – якісний
На Центральному ринку Черкас можна знайти будь-який мед – від квіткового до ріпакового, від 30-ти до 120-ти грн за 1 кг. Найкращим і найдорожчим вважається монофлорний мед, тобто зібраний з одного виду квіток. Але такий мед дуже рідкісний, тому здебільшого торгують збірним. Весь мед, який продається на ринку, за словами завідуючої лабораторією №1 ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку в Черкасах Любові Рибасюк, якісний і безпечний, оскільки його регулярно перевіряють пра-цівники ринкової лабораторії. – Контроль якості меду на нашому ринку дуже жорсткий, – розповідає лікар за освітою, спеціаліст із якості меду лабораторії №1 ветеринарно-санітарної експертизи Центрального ринку в Черкасах Наталія Гладун. – По-перше, я ніколи не візьму мед на аналіз, якщо в продавця немає на руках паспорта на пасіку. У цьому паспорті мають бути результати санітарного обстеження пасіки, перелік лікарських препаратів, якими лікували бджіл, якщо вони хворіли. Якщо з паспортом усе нормально, беремо мед на аналіз. Аналіз роблю дуже простий, але водночас і специфічний. Ми не перевіряємо, розбавлений мед чи переварений, ми робимо спеціальний аналіз, який дозволяє виявити в медові один фермент. Цей фермент є тільки в якісному та натуральному медові. Тож, якщо ми його виявили, потреба в інших специфічних перевірках просто відпадає. Тому, якщо продавець на ринку має висновки ветеринарно-санітарної експертизи, такий мед можна сміливо купувати. Та, незважаючи на це, черкащани не надто довіряють якості базарного меду, а намагаються напитати через зна-йомих пасічників і купити мед у них. – На базарі мед ніколи не купую, – зізнається черкащанка Олена Гаркава. – Сама я не можу на око визначити, якісний мед чи ні, розбавлений чи розтоплений. А в продавців якщо запитаєш, то він у них весь натуральний. Тому напитала в Білозір’ї пасічника і купую в нього три-літрову банку за 180 гривень. Цей чоловік продає небагато меду, тому, сподіваюся, він у нього натуральний, та й на смак ніби нічого.
Перевірити, чи є в медові деякі домішки, можна й удома
Пересічному споживачеві на око, смак чи запах, дійсно, дуже важко визначити, натуральний мед чи ні. За словами пасічника-любителя Олексія Середи з Лисянщини, натурального меду щороку стає дедалі менше, тому натрапити на фальси-фікований продукт дуже легко. – Найпоширеніший спосіб підробки меду – розбавлення його цукровим сиропом, крохмалем і борошном, – каже Олексій. – Перевірити це дуже легко. Якщо в мед капнути кілька крапель йоду і він стане синім, значить, натуральний продукт розбавлений крохмалем. Також можна мед розбавити водою і дати трохи постояти. Якщо він натуральний, у склянці буде мутна рідина, якщо розбавлений борошном, останнє випаде в осад. Що ж до цукрового сиропу, то самому виявити його в меді практично неможливо. Варто пам’ятати, що рідкуватим, в’язким може бути тільки акацієвий мед. Увесь інший повинен закристалізуватися. Кристали можуть бути й маленькі, і великі, це значення не має. Та якщо інший мед, окрім акацієвого, в’язкий, значить, він або розбавлений, або переварений. В останньому ж, узагалі, не зберігається ніяких корисних компонентів. Також не варто купувати мед, на якому виступила піна. Це може означати, що мед зібрали недозрілим і він просто забродив або його чимось розбавили. Визначити, розбавлений мед цукровим сиропом чи ні, можна й на смак. – Акацієвий мед, приміром, дуже ніжний на смак, солодкий, але не нудно-солодкий, – каже Наталія Гладун. – А от мед, розбавлений цукровим сиропом, дуже солодкий з кислинкою. Натуральний мед не може бути кислуватим. Єдиний мед, який має кислуватий відтінок у запаху – це соняшниковий. Інші ж мають пахнути тими квітками, з яких зібрані. Гречаний – гречкою, липовий – як липа, хоча мені він іноді пахне аптекою. А от меду, який має гіркуватий смак, краще остерігатися. За словами Олексія Середи, пасічники нерідко лікують бджіл антибіотиками, найчастіше пеніциліном, біциліном. Антибіотики можуть потрапити і в мед, але виявити їх можна тільки в лабораторних умовах. Тому краще купувати цей продукт там, де його перевіряють.За матеріалами Черкаської обласної газети "Нова Доба" http://www.novadoba.info