Четвер, 25.04.2024, 20:07
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 18.220.16.184

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0
    Головна » 2012 » Січень » 29 » Безпечний Інтернет чи можливо це?
    12:40
    Безпечний Інтернет чи можливо це?

    До Інтернету щодня в області підключаються десятки людей. Це й не дивно. Мережа дає необмежений доступ до знань, спілкування, навчання та безлічі корисної і цікавої інформації.
    – Інтернет – це засіб із феноменальними можливостями, – упевнений начальник відділу виховної роботи та соціального захисту управління освіти департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому Сергій Джоболда. – Він дає можливість школярам користуватися електронними бібліотеками, науковими журналами, сучасними освітніми ресурсами, дізнаватися новини науки й техніки. А вчителям – можливість пошуку й використання нових методик викладання, додаткових навчально-методичних матеріалів, використання в роботі інтерактивних форм викладання тощо.
    Але, згідно з опитуваннями, 76% батьків не знають, які сайти відвідують їхні діти. А ті знайомляться з мережею вже у 7 — 8 років, а то й раніше. Звичайно, їхнього життєвого досвіду не вистачає, аби відрізнити погане від хорошого. Так, згідно з дослідженнями, проведеними компанією «Київстар» спільно з Інститутом соціології НАНУ, понад 28% дітей готові переслати свої фотографії незнайомцям у мережі; 22% дітей періодично заходять на сайти для дорослих; а 17% без сумнівів погоджуються повідомити інформацію про себе та свою сім’ю: місце проживання, професію та графік роботи батьків, наявність удома цінних речей і т. ін.
    Та вовків боятися – в ліс не ходити. Тому заборона використовувати досягнення цивілізації проблеми не вирішить. Для того, щоб зробити Інтернет дійсно корисним, батькам та вчителям інформатики варто докласти зусиль і навчити дітей правильно використовувати цей ресурс. Як варіант – одразу підключитися до тарифного плану, який розроблено спеціально для юних користувачів, або за допомогою фахівців самим установити програми, які фільтруватимуть непотрібну дітям інформацію.
    – Інтернет може бути безпечним, – упевнена менеджер зі зв’язків із громадськістю Київської філії «Київстару» Наталія Дадівєріна. – І ми це доводимо на практиці.
    Так, компанія «Київстар» спільно з департаментом освіти та гуманітарної політики Черкаського міськвиконкому запровадили соціальну програму «Безпечний Інтернет «Київстар» – школам». Мета програми – забезпечити загальноосвітні навчальні заклади високошвидкісним доступом до мережі Інтернет, а також навчити дітей, батьків і вчителів правил поведінки у всесвітній мережі.
    У грудні 2011 року чотири загальноосвітні навчальні заклади Черкас – № 2, 10, 20, 24 – безкоштовно підключили до Інтернету від «Київстару». Комп’ютерні класи підключили до мережі «Київстар» за тарифним планом «Шкільний»: це безкоштовний безлімітний вихід у мережу на швидкості до 10 Мбіт за секунду з 7.00 до 18.00 і до 1 Мбіт за секунду – у позаробочий час. Окрім того, школи отримали спеціальне програмне забезпечення, набори для онлайн-спілкування, тематичні скрін-сейвери, килимки для мишок, навчально-методичну літературу з інформатики та специфіки роботи в мережі.
    – Наша мета – зробити Інтернет доступним кожному українцю, – розповіла Наталія Дадівєріна. — Компанія взяла на себе важливе соціальне завдання – забезпечення шкіл Інтернетом, який має приносити максимум користі. З цією метою ми проводимо семінари для вчителів, батьків і самих учнів «Безпека дітей в Інтернеті».
    У рамках семінару для вчителів інформатики, який було проведено в школі №24, відбувся відкритий урок з онлайн-безпеки, під час якого учні 7-А в цікавій ігровій формі вивчали правила безпечного користування Інтернетом. Спеціально розроблені спеціалістами «Київстару» спільно з учителями інформатики онлайн-вікторина і квест ознайомили дітей з основними видами онлайн-загроз і правилами безпечної поведінки в мережі. Виконуючи поставлені завдання, школярі знаходили правильні відповіді й формулювали правила безпечної поведінки самостійно. Організатори переконані, що, дотримуючись їх, школярі зможуть безпечно користуватися Інтернетом.
    Школи підключили до мережі «Київстар» за тарифним планом «Шкільний».

    Заблокувати непотрібну інформацію можна за допомогою фільтрів пошуку

    Сучасними операційними системами, наприклад «Windows Vista» та «Windows 7», передбачено контроль над інформацією, що міститься в Інтернеті. Компанія-розробник створила списки чорних (заборонених для перегляду дітьми до 16-ти) та білих (дозволених) сайтів. Кожен з батьків, навіть якщо знання для роботи на комп’ютері обмежені, може активувати цю функцію. А створивши кілька користувачів системи, можна унеможливити втручання в роботу «батьківського контролю» дітей.
    – Ця функція дозволить обмежити кількість часу, проведеного дитиною за комп’ютером, — пояснив системний адміністратор Олексій Кравець. – А також дозволити або заборонити дитині використовувати ті чи інші програми. Наприклад, відкрити доступ до навчально-пізнавальної гри й закрити – до «стрілялок».
    Кількість програм, які фільтрують результати пошуку, величезна. Їх можна знайти як в Інтернеті, так і в спеціалізованих магазинах. Програми фільтрації пошуку інформації відмежовують веб-сайти, матеріали яких визнано небезпечними (порнографія, насилля і по-дібне). Тому в результатах пошуку будуть лише сторінки, які дітям не заборонені. Найпростіший спосіб контролю для батьків – журнал переглянутих веб-сторінок, який є в кожному інтернет-оглядачі.
    Але діти розумніші й хитріші, ніж вважає більшість батьків. Адже якщо дорослі змогли встановити програму контролю, то діти, особливо підлітки, легко обійдуть усі перепони на шляху до бажаного. Тому встановлювати програми батьківського контролю краще ліцензійні, а не закачані з Інтернету. У більшості з них передбачено функцію повідомлення адміністратора (у цьому випадку одного з батьків) про спробу злому. Але, мабуть, найкращий спосіб захисту – правильне виховання.

    Правила безпечної поведінки для дітей

    1. Не повідомляти свою та чужу особисту інформацію в мережі: не викладати в Інтернеті інформацію про себе та сім’ю, адресу проживання та навчання, місця роботи батьків, номери телефонів, наявність матеріальних цінностей, номери кредитних карт, банківські дані й т. ін.
    2. Поважати права та інтереси інших людей в Інтернеті потрібно так само, як і в реальному житті: поводитися ввічливо: не можна ображати, насміхатися, обманювати співрозмовників в онлайні і не робити того, що суперечить закону. Потрібно пам’ятати, що не можна привласнювати собі авторські права на твори інших людей (фото, малюнки, музику, тексти та інше) і поширювати їх без дозволу власників.
    3. Перевіряти інформацію з мережі – обов’язково використовувати декілька джерел для пошуку потрібних запитів, оцінювати надійність і авторитетність ресурсів; не довіряти всьому, що говорять віртуальні знайомі, особливо, якщо вони пропонують зустрітися в реальному житті, оскільки вони можуть виявитися зовсім не тими, за кого себе видають.
    4. Пам’ятати, що віртуальний світ іноді коштує реальних грошей, тому без дозволу дорослих не варто робити покупок онлайн, відправляти SMS, електронні повідомлення в обмін на обіцянки отримання спеціальних Інтернет-послуг.
    5. Звертатися за порадою до дорослих у разі виникнення будь-яких труднощів, якщо в Інтернеті що-небудь незрозуміле або дивне, а також коли пропонують спокусливі, дуже схожі на казкові обіцянки чого-небудь.

    Батьки мають навчити дитину правил поведінки в Інтернеті

    Юні користувачі мережі часто використовують те, що їхні батьки до комп’ютера і не наближаються. А в мережі на них чекають: дорослі контенти (еротика, азартні ігри, реклама тютюну та алкоголю); сайти, що пропагують насилля, суїцид, расизм; розголошення приватної інформації, яке може стати загрозою для дитини або членів родини; платні сервіси, агресивний маркетинг та віруси. Хто як не мати або батько в довірливій бесіді можуть пояснити та попередити про загрозу та навчити користуватися ресурсами та шукати необхідну інформацію?
    – Важливо тримати під контролем та підтримувати всі захоплення дітей, – пояснив психолог Олег Лимаренко. – Але не всі діти можуть захотіти допускати втручання батьків у власний простір. Особливо, якщо дорослі, замість того, щоб розібратися та допомогти, оберуть найпростіший шлях – накладуть заборону на захоплення дитини.
    Та нічого, окрім агресії, такий спосіб вирішення проблеми не принесе. Аби не втратити довіру, важливо вести діалог. Причому не припиняти його ніколи. Чудово, якщо комп’ютер стоїть у кімнаті, де дитина не залишається одна. У такому випадку вона зможе одразу отримати відповіді на запитання, що виникають по ходу роботи. Ще краще, особливо це стосується школярів молодших класів, працювати в Інтернеті разом. Адже чим більше батьки знають про те, як і для чого дитина використовує Інтернет, тим простіше буде пояснити про принципи поведінки у віртуальному світі. Разом із дитиною знаходьте в Інтернеті відповіді на запитання, що її цікавлять. Навчіть її, як за допомогою мережі можна уникнути складних ситуацій, наприклад, не заблукати в незнайомому місці, використовуючи карти; як знайти необхідну інформацію або одержати пораду. Покажіть їй, скільки цікавого можна знайти в мережі. А корисні й цікаві сайти варто додавати в папку «Вибране» для того, щоб потрапити на них можна було лише одним клацанням мишки.

    Джерело:  novadoba.info Ірина ГРЕБЕНЬ, фото В’ячеслава РОМОДАНА
    Категорія: Суспільні новини | Переглядів: 1414 | Додав: Адмін | Теги: інтернет | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz