Із запланованих площ під посів гречки в області поки що засіяно лише дві третини. Аграрії стверджують: бракує посівного матеріалу та й коштує він недешево
Ще на початку року в результаті "гречаного дефіциту” в області прийнято рішення про збільшення посівів гречки. Сьогодні весняно-польові роботи на фініші, однак запланованих площ так і не засіяли.
– Власне, час ще є, однак дивує, що в деяких районах навіть і не бралися до цієї роботи, – констатував під час колегії облдержадміністрації начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Рудишин. – На цей час засіяно всього 22 відсотки від плану, а це 3,2 тисячі гектарів.
Після того, як питання порушили на колегії й голова Черкаської облдержад-міністрації Сергій Тулуб попередив керівників районів про необхідність дотримання плану, показники суттєво змінилися. Вже за кілька днів під час брифінгу губернатор повідомив, що посіви гречки в області за цей час збільшились удвічі.
– Весняно-польові роботи закінчуються і, враховуючи уроки минулого, вже зараз засіяли гречкою 6,7 тисячі гектарів. У планах – вийти більш як на 10 тисяч гектарів, – відзначив Сергій Тулуб. – Крім того, нині відкриваємо переробні цехи, а також в області буде збудовано спеціальну піч. Усе це в результаті дасть змогу регулювати ціни на гречку.
Разом із тим не всі товаровиробники нині ризикують мати справу з гречкою.
– Для того, щоб її сіяти, потрібно мати насіння, а сьогодні тонна гречки на посів коштує 17 тисяч гривень, – констатує головний агроном ЗАТ "НВФ "Урожай” В’ячеслав Черкащенко. – Більше того, посадковий матеріал нині просто не знайти.
Інший фактор не на користь гречаної крупи стосується можливостей подальшої її реалізації.
– Цього року засіяли гречкою 200 гектарів – в основному для потреб компанії. Для круп’яних культур потрібна стабільна закупівельна політика, адже товаровиробники не вірять, що висока ціна на гречку триматиметься до врожаю. Крупу вже завезли з Китаю і ще завезуть, якщо буде потрібно, – переконаний В’ячеслав Юрійович. – У результаті трейдери таки знизять ціну, й рентабельність впаде. Тим паче, що врожайність гречки невисока і становить у середньому півтори тонни з гектара.
Голова обласної Асоціації фермерів, заслужений працівник сільського господарства України Сергій Стецюк підтверджує: великотоварним компаніям вирощувати гречку дійсно невигідно.
– Це не продукт для експорту, і він продається малими партіями, що завдає певної мороки. Тому сьогодні гречкою займаються переважно фермери, – пояснює Сергій Іванович. – Після підвищення ціни ця культура стала економічно привабливою. Уже при ціні 5-6 тисяч за тонну гречка прибуткова, а нині вона продається по 10-12 тисяч.
Сергій Іванович і сам фермерує майже 20 років в Нестерівці Маньківського району. Цього року засіяв гречкою понад 80 га.
– Сподіваюся, зберемо не менше 100 тонн урожаю. Якщо зважати, що людині на рік потрібно п’ять кілограмів крупи, забезпечимо гречкою весь район.
Разом з тим є і певні труднощі. Зокрема, ця культура збирається двофазним способом, що передбачає наявність спеціальної техніки й обладнання.
– Цього року влада орієнтувала збільшити площі посівів у чотири рази. Та хоч чимало фермерів посіяли гречку, навряд чи вдасться виконати це завдання стовідсотково, – переконаний Сергій Стецюк. – Як склалася ситуація із посівом, стане відомо хіба на початку червня, коли аграрії відзвітують за проведення весняно-польових робіт.