Четвер, 25.04.2024, 09:24
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 3.140.242.165

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Березень » 31 » Якість газу відповідає вимогам?
    21:37
    Якість газу відповідає вимогам?

    Жителі Черкащини висловлюють різні думки щодо якості та цін на газ, іноді протилежні. 

    Стаття «Чому не гріє газ?», опублікована в «НД» за № 15 від 17.02.2011р., викликала великий резонанс. Люди телефонують, пишуть, і всі сходяться в одному: в газовому господарстві щось не так, ціни на газ ростуть, а якість газопостачання нижча, ніж будь-коли. Висловлюються різні думки. Пропонуємо їх вашій увазі разом із коментарями фахівців.

    До чого тут тиск, коли йдеться про якість?
    Дивуєшся: до чого тут тиск газу, коли йдеться про його якість? Якщо буде слабший тиск, то й лічильник повільніше крутитиметься.
    Котел я поставив новий у 2009 році («Вулкан»), навіть економніший, ніж у мене був (КСТ-16). У січні цього року лічильник показав більше 500 куб.м при тому, що датчик стояв на мінімальному показнику. Батареї були тільки «живі». Температура не піднімалась вище 17о С. Газовим опаленням користуюсь уже 20 років і більше 400 куб.м ніколи не витрачав, а в хаті взимку завжди було не менше 200 С. Усі, з ким я говорив, теж кажуть, що дуже багато витрачається газу... Якщо правда, що газівники не втручаються в газопровід, значить, братня Росія навмисно такий газ поставляє.»

    Це рядки з листа до редакції Петра Івановича Ніколенка з м. Кам’янки. З ним співзвучний лист іншого читача, Валентина Каштеляна: «Хімічний склад газу відіграє не менш важливу роль, ніж тиск. Звісно, ніхто не закачує в труби азоту чи повітря, але все це може потрапляти в трубопровід під час видобутку газу», — продовжує у своєму листі Валентин Каштелян.

    У ВАТ «Черкасигаз» запевняють: якість газу відповідає вимогам ГОСТу 5542-87 і з роками не стає гіршою, газ, що постачається населенню, «контролю-ється працівниками хімічної лабораторії ВАТ «Черкасигаз» сумісно з фахівцями УМГ «Черкаситрансгаз».

    «Зменшення тиску впливає на швидкість розігріву котла»
    «Згідно із законами фізики, витрата газу на обігрів залежить від тиску газу на місці встановлення лічильника, — пише Валентин Каштелян із Черкас. – При тиску 300 мм водного стовпчика з 1 куб. м газу виділиться більше тепла, ніж з такого ж об’єму при тиску 150 мм вод. ст. А лічильник механічно рахує пропущений об’єм незалежно від тиску. Зменшення тиску газу суттєво впливає на швидкість розігріву котла і всієї системи. Збільшення часу розігріву призводить до того, що споживачам здається, що газ не гріє».

    На противагу цій думці, керівник ВАТ «Черкасигаз» Сергій Буян стверджує: «… газифікація населених пунктів проводиться відповідно до гідравлічного розрахунку та проектної документації. …тиск газу перед побутовими газовими приладами повинен відповідати паспортним даним газових приладів, але не більше 0, 003 МПа, що забезпечує стабільну роботу газового обладнання». Отже, всі звинувачення щодо недостатнього тиску газу в мережах газівники відкидають.

    Тимчасом читач висловлює цікаве припущення: «Газифікація з кожним роком поширюється. А діаметри труб, що були раніше закладені, не міняються, і це призводить до зменшення тиску на кінцевих пунктах». Але працівники «Черкасигазу» не погоджуються й тут: вони запевняють, що постійно вимірюють газ у всій системі з метою контролю і «вжиття вчасних заходів для ліквідації причин неприпустимих перепадів».

    Ми платимо за газ, а європейці – за тепло, який він дає
    Черкащани невдоволені й принципом обліку спожитого газу: «Принцип відліку наших «радянських» і західноєвропейських лічильників різний. Російські й наші приблизно однакові. А от на Заході комп’ютер щосекунди враховує тиск, витрату й головне – теплотворну здатність газу. Тут зменшення тепловиділення автоматично зменшує розрахунковий об’єм використаного газу».

    Як підтвердили в НАК «Нафтогаз», дійсно, лічильники, які стоять у будинках жителів Європи, рахують кілокалорії, тоді як наші – куби спожитого газу. Таким чином, вони продають енергію, тому що мають можливість це вимірювати. У нас такої можливості поки що нема.

    Але, можливо, це на краще, адже «платити за тепло» не означає «платити менше». За інформацією, яку вдалося розшукати в Інтернеті, грузини, наприклад, платять за газ більше, ніж підприємства, бо газ у мережах низького тиску найдорожчий. Він обходиться населенню по 0,28 – 0,30 долара за кубометр. Поляки платять від 0,73 до 1,64 долара за кубометр, причому розмір тарифу залежить, як і в Україні, від кількості спожитого за попередній період. Нiмцi витрачають на послуги газопостачання вiд 1200 до 1650 євро на рік. Найдешевше обходиться газ, зрозуміло, росіянам: тарифи також різняться, але в межах 0,07 – 0,08 долара за кубометр плюс невелика абонплата підприємству-газопостачальнику за послуги.

    Допоможіть самі собі: почистіть газове обладнання
    Черкащани у своїх листах до редакції, до всього, дають один одному поради: «Третя причина високої витрати газу – відкладення сажі на поверхні теплообмінника. У моїй газовій колонці слюсар-газовщик змиває сажу раз на 5-6 років, коли температура гарячої води стає незадовільною при максимально відкритих регуляторах. Метан згорає повністю, а домішки – ні, саме через них утворюється сажа, яка відкладається на водонагрівальних елементах, знижує температуру води, підвищує витрату газу.»

    Таку точку зору газівники підтримують повністю. Товстий шар сажі, за їхніми роз’ясненнями, дійсно, може впливати на рівень тепловіддачі. Але робити це краще фахівцям, отож ВАТ «Черкасигаз» просить надавати доступ його працівникам до помешкань, аби вони могли провести необхідні роботи. При цьому газівники застерігають від того, аби мешканці будинків не намагалися почистити свої газові прилади самостійно, адже це може призвести до нещасних випадків із тяжкими наслідками, які останнім часом, за їхніми даними, в Україні почастішали.

    Джерело: www.novadoba.info

    Категорія: Суспільні новини | Переглядів: 1292 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz