Середа, 24.04.2024, 04:30
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 18.191.5.239

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Травень » 23 » «Комашині» війни
    20:14
    «Комашині» війни

    Жителі Черкащани скаржаться: з кожним роком боротися зі шкідниками стає складніше. 
    Їхня кількість на городах зростає, й зарадити цьому вже не можуть не те що дідівські методи, а навіть найдорожчі хімічні препарати!
    Натомість власну «дозу» отрути отримують люди. Причому як в процесі війни із жуками та личинками, так і через городину, неконтрольовано оброблену хімікатами.
    Обробляти не доводиться хіба що кріп та петрушку
    Усе життя пенсіонерка Валентина Попеченко із Золотоноші зі шкідниками на городі боролася народними методами.
    – Капусту від попелиці посипали попелом, а колорадських жуків кілька разів просто струшували із кущів у відерце, – пригадує жінка. – Найбільша морока була із капустянкою. Її знищували протруєною пшеницею або ж заливали нірки водою, доки не виповзе на поверхню…
    Останні років сім такі методи стали абсолютно недієвими.
    – Коли почали масово кропити картоплю, я теж перейшла на отруту, хоч як не хотілося. А хіба можна було інакше, коли всі жуки з потруєних городів перебралися на мій? – пояснює Валентина Іванівна. – А зараз і взагалі обробляти доводиться все, окрім хіба що кропу та петрушки! Такої попелиці на капусті зроду-віку не бачила, як і того, щоб капустянка під’їдала цибулю чи розсаду.
    Деякі культури доводиться обприскувати інсектицидами по кілька разів, оскільки з першого разу не завжди діє.
    – Ніколи такого нашестя жуків у нас не було, як зараз. Причому, з’являються і якісь геть нові, що раніше тут не водилися, – переконана пані Валентина. – А найгірше – усі стійкі до отрути. Уже не раз перевірила: якщо препарат допоміг цього року, наступного можеш і не брати – усе одно не подіє.
    Екологічно-чиста продукція – справа невигідна

    Той факт, що без «хімії» нині не вирощують практично жодної культури, підтверджує і фермер із Лузанівки Кам’янського району Петро Тимошенко.
    – Узяти пшеницю. Хто раніше її обробляв? А нині щонайменше двічі обприскують від шкідників та ще двічі – від хвороб, – констатує чоловік. – І так практично з усіма культурами. А це хімія, яка хоч-не-хоч, а залишається в рослині.
    Свого часу Петро Іванович зробив ставку на вирощування екологічно-чистих овочів, однак не витримав конкуренції. Виявилося, що обробіток «хімією» – це й вища продуктивність, і нижча ціна.
    – Екологічно-чистий продукт має коштувати на порядок дорожче. Узяти ті ж добрива. Є азотні, що накопичують у рослині шкідливі речовини і є калійні, що навпаки – очищують, – аргументує фермер. – Проте одні коштують до трьох тисяч гривень за тону, а інші – удвічі дорожче. Звідси й ціна.
    Так само для більшості виробників часто дешевше зайвий раз обробити рослини, ніж утратити частину урожаю.
    – Як казав мені один досвідчений агроном, перемогти без хімії можна будь-якого шкідника. Зокрема, кількісним методом, діючи за принципом «усього не з’їсть». Але уявіть, які кошти потрібно закласти в таку продукцію, а іншої технології вирощування екологічно-чистих продуктів у нас у країні, на жаль, не розроблено, – пояснює Петро Іванович. – Доводиться задовольнятися хіба випадковими удачами.
    Так, торік у фермера вийшло із баклажанами. Аби уникнути обробки препаратами, чоловік посадив їх за кілька кілометрів від села, де поблизу не було людських городів. Таким чином колорадський жук просто не долітав до ділянки.
    – Зазвичай же баклажани потрібно кропити кожні 5 – 10 днів. Інакше жук з’їсть під корінь. Те ж і з капустою. Аби її виростити, необхідно обробити принаймні разів шість від попелиці.
    На думку Петра Івановича така ситуація склалася, зокрема, через знищення на полях більшості корисних комах і жуків, котрі харчувалися шкідниками.
    – Крім того, комахи звикають до отрут, дуже швидко в них змінюється генетика, і стійкість до речовин передається вже наступному поколінню, – переконаний фермер. – Свого часу подібним обприскуванням усього і вся грішили в Союзі. Потім полегшало у зв’язку з подорожчанням отрут. А нині знову маємо страшенний перебір із хімією.
    Виходом із ситуації могло б стати втручання держави.
    – Я вірю, що за кілька років питання якісних продуктів стане актуальним. Проте вирішити його не вдасться, доки не буде розроблено технологію виробництва екологічно-чистих овочів. Крім того, їх має замовляти фермерам держава, даючи дотації, ті ж добрива. Інакше це просто вкрай невигідна справа. Хоч і єдино правильна.
    Збільшення чисельності шкідників викликають зміни клімату
    Факт збільшення чисельності окремих шкідників на території області підтверджують і фахівці Державної інспекції захисту рослин Черкаської області.
    – Відбувається це через декілька причин. Насамперед, діє зміна клімату. Так, у результаті потепління спостерігаємо збільшення деяких видів шкідників, змінюється зона їхнього поширення. Комахи переміщуються із півдня на північ, що може призвести до збільшення втрат урожаю, – коментує ситуацію заступник начальника інспекції, начальник відділу прогнозування Ірина Іщенко. – Крім того, на чисельність шкідників впливає і недотримання деякими аграріями технологій вирощування сільськогосподарських культур.
    Відтак, останніми роками в області відзначається поширення різних видів совок: озимої, бавовникової, городньої, капустяної, помідорної.
    – Збільшилась і кількість кравчика – головача. Це матово-чорні жуки, що пошкоджують більше ста видів рослин, а також плодові дерева, ягідники та виноград. Крім того, до переліку комах, які все більше поширюються в області, можна зарахувати й клопа-черепашку, хлібного туруна, які шкодять зерновим. А також коваликів (личинка дротянки), стеблового кукурудзяного метелика.
    Фахівці наголошують, що спалахи масового розмноження комах трапляються періодично. З огляду на те, що шкідники мають властивість звикати до тих чи інших отрут, із ними краще боротися різними препаратами.
    – Тож, якщо виникає потреба обробити рослину вдруге, варто обрати засіб з іншою діючою речовиною, – радить пані Ірина. – А от купувати препарати варто лише в магазинах, котрі мають дозвіл на торгівлю засобами захисту рослин. 
    «Щороку в сезон обробітку городів трапляється кілька отруєнь»
    У боротьбі зі шкідниками «потерпілою стороною», як виявляється, нерідко можуть стати самі городники.
    – У період обробітку городів у селі, як правило, трапляється кілька отруєнь. Найчастіше – в сезон обприскування колорадського жука, оскільки цієї отрути найлегше надихатися, – відзначає фельдшер села Хутір-Хмільна Канівського району Марія Цапенко. – Буває, що препарат у великій кількості потрапить на руки, через що можуть виникати свербіж, алергічні реакції.
    Марія Андріївна пояснює, що на одну й ту ж отруту в різних людей і реакція різна.
    – Це може бути підвищення тиску, головний біль, нудота. Що робити, визначаємо, безпосередньо зважаючи на стан хворого, – каже пані Марія.
    До появи сучасних хімікатів випадки отруєнь під час обробітку городів, за словами фельдшера, траплялися масовіше.
    – Тоді використовували досить агресивні речовини для обприскування. Зокрема, хлорофос, – пригадує жінка. – Нині, препарати наче безпечніші. Зате й люди почали більше легковажити засобами захисту. Якщо раніше вдягали респіратори, то зараз можна побачити, як кроплять навіть без марлевої пов’язки.
    Коментар фахівця:
    Головний дієтолог області Галина Полинько:
    – Овочі, котрі зазнали обробітку отрутохімікатами вже не можна вважати екологічно-чистими. Навіть якщо нас запевняють, що речовини виводяться з часом, щось-таки лишається. Найбільше хімікати впливають на печінку, оскільки це – головний «фільтр» організму. Тому такі овочі не бажано вживати хворим, дітям та людям похилого віку. А загалом раджу не використовувати бульйон після овочів, оскільки якусь частину шкідливих речовин вони віддають у воду.
    Для знищення «совки» та яблуневої плодожерки можна купити спеціальних… комах
    Біологічні способи винищення шкідників розробляють фахівці ЗАТ НВЦ «Черкасибіозахист».
    – Зокрема, пропонуємо більше двадцяти видів мікробіологічних препаратів, що не містять хімії і таким чином не впливають на рослину, – пояснює генеральний директор Сергій Зубачов. – Звісно, універсальних засобів немає і кожен діє на певну групу шкідників.
    Екологічним способом можна вивести навіть колорадських жуків. А от для знищення «совки» та яблуневої плодожерки підприємство пропонує купити спеціальних комах.
    – Ідеться про трихограму, яка природним способом очищує присадибну ділянку чи поле від цих шкідників. На поля вносимо її авіаційним методом у фазі яйця. Населенню ж продаємо вже дорослих комах, яких потрібно просто випустити на зараженій території.
    Джерело: novadoba.info
    Категорія: Обласні | Переглядів: 1079 | Додав: Адмін | Теги: шкідники | Рейтинг: 0.0/0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz