П`ятниця, 19.04.2024, 23:08
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 18.116.85.72

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Серпень » 30 » Порівняно з попереднім роком Черкащина не дорахувалася 8000 (!) абітурієнтів (ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ-2011)
    14:50
    Порівняно з попереднім роком Черкащина не дорахувалася 8000 (!) абітурієнтів (ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ-2011)

    "Законсервувати" хоча б на певний час умови вступу, формувати держзамовлення на місцевому рівні, не обмежувати терміни подання документів на платні форми навчання та обмежити можливості подання документів відразу за 15 напрямками – такі пропозиції ректорів черкаських вишів за результатами цьогорічної вступної кампанії. Підсумки вступної кампанії-2011 експерти освітньої сфери підводили під час прес-конференції у Черкаському прес-клубі.  

    За словами завідуючої сектором вищої освіти та науки Головного управління освіти і науки Черкаської ОДА Ольги Фурман, загалом, цьогорічна вступна кампанія пройшла успішно – без скарг на телефони "гарячої лінії" з боку черкаських абітурієнтів та їх батьків – як на рівні обласного управління, так і на рівні Міносвіти.

    – Виші Черкащини майже стовідсотково виконали держзамовлення, що, порівняно із минулорічним, зменшилось на 5% і становило 26,8% від ліцензованого обсягу, – зазначила Ольга Фурман. – Звичайно, у розрізі конкретних навчальних закладів різниця могла складати і до 30%. Лише Уманський державний педагогічний університет отримав на 6% більше держзамовлення на рівень бакалавра, у решті ж закладів держзамовлення цьогоріч було нижчим. Цьогоріч було подано біля 20 тисяч заяв абітурієнтів – на 8 тисяч менше, ніж торік. Але ж і число потенційних вступників із 10,5 тисяч цьогоріч знизилось до 6 тисяч. Тому і конкурс був більше "паперовим" – це був конкурс скоріше заяв, аніж вступників.

    – Загалом, через значне зменшення кількості потенційних вступників, цьогорічна вступна кампанія була напруженою: якщо зазвичай Черкаси давали нам до 2,5 тисяч потенційних абітурієнтів, цьогоріч їх було лише 700, – констатував ректор Черкаського державного технологічного університету Юрій Лега. – До нашого університету надійшло майже 3,5 тисячі заяв. Загалом, на всі форми навчання було зараховано 2468 осіб: на перший курс – 630 осіб, на третій курс (на скорочену форму навчання) – 586 осіб, на п’ятий курс – 1252 особи. Цьогорічний випуск ЧДТУ склав 2767 осіб – отже, ми отримали на 300 осіб менше студентів, ніж у нас навчалось. Найбільший попит цьогоріч, як і в останні роки загалом, серед абітурієнтів мали інженерні спеціальності – у галузі промислового будівництва, енерготехнологій, автомобільного господарства, інформаційних технологій і систем, тощо. Звичайно, певна частина абітурієнтів обрала економічні напрямки – однак, держзамовлення за ними вкрай мале, відповідно – і конкурс високий.

    – Мінімізувати шкоду від цьогорічної ситуації із малою кількістю абітурієнтів нам допомогла мережа наших філій по області, що готують молодших спеціалістів: до університету ми прийняли значну кількість їх випускників, – констатувала ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Наталія Казарінова. – На 1 курс ми прийняли 131 особу, на 2-3 курси – 430 осіб, на 5 – 470 осіб. Найбільшою популярністю серед абітурієнтів користувалися всі економічні напрямки, особливо – маркетинг. Обирали також менеджмент у різних сферах (стабільний попит – на менеджмент у галузі охорони здоров’я), переклад, ландшафтний дизайн, ресторанну справу.

    Яких удосконалень – за підсумками цьогорічної кампанії – потребує існуюча система вступу до ВИШів, з точки зору експертів освітньої галузі?

    – Передовсім, необхідне обмеження можливості подавати документи відразу за 15 напрямками, – переконана завідуюча сектором вищої освіти та науки Головного управління освіти і науки Черкаської ОДА Ольга Фурман. – Звичайно є діти з дуже високим розумовим потенціалом, здатні освоїти будь-яку спеціальність – але не в такій кількості: абітурієнти масово подавали документи за кардинально різними (і гуманітарні, і технічні) спеціальностями, лише тому, аби потрапити на державну форму навчання. Тобто, дитина "випадкова" – без нахилу певної до спеціальності – зайняла місце тієї, для кого ця можливість омріяна.

    Крім того, я переконана – формувати держзамовлення необхідно на місцевому рівні, з урахуванням того, скількох фахівців бракує різним галузям нашої області. Це допоможе вирішити і проблему працевлаштування випускників, надання їм першого робочого місця.

    – Держзамовлення, із врахуванням місцевої економічної ситуації, ситуації на ринку праці, має формувати саме Головне управління освіти і науки області, обласний центр зайнятості – намагаючись спрогнозувати попит на 5 років наперед, – погоджується ректор Черкаського державного технологічного університету Юрій Лега. – Крім того, необхідно зняти часові обмеження стосовно можливості вступу на контрактну форму навчання. Сьогодні багато тих, хто не вступив до київських вишів – чому вони позбавлені можливості принести документи до нас? Що має робити людина, яка не вступила, протягом цілого року? Адже роботи немає…

    – Умови вступу необхідно "законсервувати" хоча б на деякий час, – переконана ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Наталія Казарінова. – У численних нюансах щорічних змін зорієнтуватися відразу буває важко і досвідченим працівникам освітньої галузі – а що говорити про абітурієнтів та їх батьків?.. Людина може банально спізнитися на один день – а це її доля. Я вважаю, що слід консервативно ставитись до моментів, де вирішується майбутнє людей.

    Також, слід більш вимогливо ставитися до витрачання державних коштів на освіту: сьогодні кошти, які ми сплачуємо як податки, часто використовуються на підготовку людей, що завідомо не підуть працювати за спеціальністю і планують займатися іншою справою. Ще одна проблема – що сьогодні робити випускникам, які не добрали балів для вступу? Які шляхи для них є? Де їм працювати? Держава повинна подбати про можливості для них - це ж не люди якогось іншого сорту…

    Джерело: "Прес-Центр"
    Категорія: Обласні | Переглядів: 979 | Додав: Адмін | Теги: ПІДСУМКИ ВСТУПНОЇ КАМПАНІЇ-2011 | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz