Субота, 27.04.2024, 03:58
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 3.21.162.87

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Серпень » 12 » Скільки коштує зібратися до школи?
    08:43
    Скільки коштує зібратися до школи?

    В області розпочали роботу шкільні ярмарки. Батьки нарікають на штучно завищені ціни Зібрати дитину до школи обійдеться цього року щонайменше у 2,5 тисячі гривень
    Управління у справах захисту прав споживачів проводить перевірки якості шкільної продукції та радить вимагати з продавців чек на товар
    – Це тільки на перший погляд здається, що до школи треба купити форму, рюкзак, кілька десятків зошитів, ручки та олівці, – говорить черкащанка Оксана. – Коли ж починаєш реально скуповуватися, то виявляється, що до шкільного костюма потрібні ще кілька сорочок і краватка, що кросівки під костюм узувати не годиться, а значить, треба купити туфлі, що, крім олівців, треба ще безліч усілякого канцелярського дріб’язку. Усе разом коштує стільки, що жодних «заначок» не вистачить.
    За підрахунками батьків, цього року, щоб зібрати дитину до школи «з нуля», треба витратити не менше двох з половиною тисяч гривень. Причому, попри усталений стереотип, нині буває вигідніше скуповуватись у магазинах, ніж на ринках і шкільних ярмарках. Супермаркети, що належать до великих торговельних мереж, мають можливість продавати продукцію порівняно недорого завдяки великим оптовим закупкам. До того ж, тут зручніше, легше зробити вибір, та й товар проходить певну перевірку на якість.
    – Власне, перевірки тривають цілий рік, однак у передвересневий період до шкільної продукції – особлива увага. Йдеться як про канцелярію, так і про одяг, – стверджує заступник начальника управління у справах захисту прав споживачів Віталій Бойко.
    Щоправда, перевірки ведуться лише в магазинах.
    – Річ у тім, що продукцію будь-яких ринків, у тому числі й шкільних, маємо право перевіряти лише за наявності скарги споживача, – пояснює Віталій Анатолійович. – Будь-яких звернень цього року до нас ще не надходило.
    Разом із тим фахівці визнають, що пов’язано це не стільки з поліпшенням якості шкільного приладдя, як із тим, що більшість черкащан скуповується чи не в останній момент. А в результаті, придбавши неякісну річ, довести власну правоту буває складно, оскільки товарні чеки на ринку – рідкість.
    – У такому разі потрібно вимагати виписати чек хоча б від руки, вказавши дату покупки, найменування товару, а також прізвище підприємця та його підпис, – радить Віталій Бойко.
    – Ішли до першого класу, то форму нам подарувала бабуся, – розповідає черкащанка Ірина.
    – Не хочу образити стареньку, вона ж хотіла нам допомогти. Але яка там у неї пенсія? Чи, може, звичка економити… Словом, купила вона костюмчик Віталику китайського виробництва, дешевенький, тканина тоненька й наче з пластику. То взимку я не ризикую випроваджувати дитину у формі. Одягала сина в теплі темні штани та светр світло-коричневого кольору, щоб учителі не надто його лаяли. А цього року сама вже вибрала йому костюм. Віддала 350 гривень, але не шкодую. Зате й дитині добре, і вимоги шкільні виконувати будемо, щоб без конфліктів з учителями обійшлося.
    Черкащани одностайні: аби цього року зібрати дитину до школи, треба добряче витратитися.
    Дешева форма розповзається по швах
    – Днями купила шкільну форму синові, що піде до 5-го класу. За костюм, а це штани, жилет і піджак, заплатила 300 гривень, – говорить уманчанка Інна С. – Можна було купити за 170, але я вибрала із більш якісної тканини й добре пошитий.
    Жінки біля торговельних яток на шкільному базарі шепочуться, що дешеві костюми з неякісної тканини обходяться дорожче: уже через кілька тижнів використання лізуть по швах, деформу-ються, мають неохайний вигляд.
    В Умані, щоб нинішнього року одягнути й узути одну дитину до школи, треба мати в гаманці мінімум півтори тисячі гривень. Наприклад, костюм-трійка (без сорочки) для школяра-п’ятикласника на уманських базарах коштує від 170 до 600 грн. Щоб одягнути дівчинку такого ж віку, батькам доведеться заплатити за шкільну форму ще більше – від 300 до 850 грн. Ще від 300 до 700 грн доведеться викласти за дитяче взуття. Найдешевші туфлі для школяра-п’ятикласника коштують 300 грн, ціна найдешевшого взуття для дівчаток такого ж віку коливається в межах 350 – 400 грн.– Цього року моя донька піде до 10-го класу, – ділиться уманчанка Любов Сулима. – За літо вона не підросла, тож нову шкільну форму не купуватимемо. Для мене 350 гривень – це надто дорого, не кажучи вже про 850. Класний керівник і батьківський комітет доньчи-ного класу, порадившись, пропонують нам, батькам, купувати одяг, щоб, як кажуть, школярі мали «темний низ і світлий верх», тобто, для дівчат – штани чи сарафани з піджачками та кофтинки-гольфи. Для хлопців, звісно, костюми. У такий спосіб ми, батьки, зекономимо хоч трохи грошей. Буде за що купити зошити та інше шкільне приладдя.– Купила синові туфлі, а це ще 300 гривень, – продовжує підрахунки пані Інна. – Нової краватки купувати не буду. Ще треба придбати хоч би дві сорочки, бо зі старих виріс, кросівки, спортивну форму. Боюся, що ще однієї тисячі на все це не вистачить. За сорочку лише треба викласти 80.
    Обидві уманчанки вважають ціни на шкільну форму в Умані надміру високими, завищеними штучно. Жінки обурюються, що на шкільний товар за такими цінами не вистачить ніяких зарплат.
    Не треба забувати, що для школи іще потрібні спортивні одяг і взуття.
    – Учора купили синові спортивний костюм, – розповідає Сергій, житель обласного центру. – Віддали 560 гривень. Дружина в шоці від такої ціни. А я подумав: «Можна купити гривень на 80 –100 менше, та хіба це врятує гаманець?» Хай буде дорожчий, зате і колір кращий, і синові подоба-ється.
    Отож, ще півтисячі на спортивний одяг та 300–400 грн на кросівки батьки мусять додати до шкільних витрат.
    За плечима або ж на коліщаткахЩе одна стаття витрат – шкільні рюкзаки чи сумки. Вибір тут надзвичайно широкий, ціни також мають величезний діапазон. Найпростіші шкільні рюкзаки коштують 150–160 грн. Ті, що мають ортопедичні спинки, у кілька разів дорожчі – 380–520 грн.
    – Не розумію, чому така різниця в ціні? – питає в продавщиці черкащанка Оксана. Пояснення продавця щодо якості тканини, міцності швів та наявності ортопедичних спинок її не переконують. – Як на дотик, то тканина геть однакова, і спинки теж не набагато жорсткіші. Переплачувати не буду, – вирішує жінка.
    Для тих же, хто не має потреби економити, продавці черкаських магазинів можуть запропонувати ще дорожчий варіант: шкільний рюкзак для першокласниці (чомусь траплявся лише «дівчачий» рожевого кольору) на коліщатках, з високою ручкою, наче в дорожньої сумки. Коштує 590 гривень. Але як згадаєш, скільки тим першачкам тягати всього в шкільній сумці доводиться… Може, в такій моделі й, дійсно, є сенс.
    Покупки робіть разом із дітьми
    Психологи радять залучати до вибору шкільних речей самих дітей, особливо коли вони вже підлітки. Мовляв, привчайте до самостійності й уміння робити вибір.
    Це добре й із практичної точки зору. Нехай дитина сама вибере те, що їй подобається, а батьки візьмуться вже тільки проконтролювати її вибір. Адже на те, щоб вибрати всілякий канцелярський дріб’язок – зошити, олівці, ручки, пенали, альбоми тощо – витрачається дуже багато часу. Проте не залишайте вибір дитини без уваги: діти ще не можуть правильно визна-чити якість вибраного товару, «ведуться» на яскравий модний вигляд.
    Звертайте увагу на м’якість олівця
    Вибираючи олівці, зверніть увагу на позначку, яка означає м’якість грифеля: М – м’який (європейський виробник ставить В), Т (H) – твердий, стандартний твердом’який може позначатися ТМ, НВ або F. Американці позначають свою продукцію числами: #1 – означає м’який, #2 та #2 1/2 – твердом’який, #3 та #4 – твердий.
    Коштують прості олівці в межах гривні, кольорові – від 9,60 до 20 грн за пачку з 12 кольорів.
    Для шкільного пенала важлива функціональність, місткість та якість матеріалу. Ручка, олівець, ластик, ножиці, точилка для олівців, лінійка – необхідний мінімум, який має туди поміститися. Для учнів молодшої ланки добре, якби туди вмістилися й кольорові олівці та пензлик. Усе це має зручно діставатися й закріплюватись, не розсипатися в разі відкривання пенала.
    Не лінуйтеся вибирати зошити!
    Під час вибору зошитів експерти радять звернути увагу, у першу чергу, на колір паперу: погано, коли він сірий, але й занадто білий – теж шкідливо, бо світло відбивається від такого паперу й це може погіршити зір школяра.
    Важливо також, наскільки чітко продруковані лінії, що позначають рядки й клітинки. Вчителі початкової школи часто наполягають на тому, аби обкладинка зошита не мала малюнків (це відволікає дитину на уроці), тож одразу поцікавтеся цим у школі: можливо, ваша донька вибрала собі зошити з принцесами з улюбленого мультика, але користуватися ними їй не дозволять. Ціни на зошити дуже різні: за один на 12 аркушів правлять і 80 коп, і 1,60 грн.
    – Я поїхала по канцтовари на базу, що на вулиці Смілянській, – розповідає Марина Федорченко. – Сподівалася, що там буде дешевше. А вийшло, що витратила на все – зошити, лінійки, олівці, ручки, альбом, кольоровий папір – аж 220 гривень. Засмутилася, звісно. А ще більш засмутилася, коли зайшла в магазин у нашому мікрорайоні, а там зошити майже вдвічі дешевші! Давай я гребти ще й ці. Думаю, вони за рік не пожовкнуть, а сину ще сім років учитися, то зайві не будуть.

    Джерело: novadoba.info

    Категорія: Суспільні новини | Переглядів: 1602 | Додав: Адмін | Теги: ціни, школа | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz