Четвер, 25.04.2024, 19:52
Вхід | Реєстрація | Ваш ІР: 3.15.193.45

Ввійти на сайт

Меню сайту
Категорії
Суспільні новини [98]
Спортивні новини [4]
Політичні новини [1]
Новини району [71]
Сільські новини [2]
Оголошення [11]
Обласні [100]
Україна [15]
Календар
Свята в жовтні
  • 01 жовтня - День ветерана, День геронтолога
  • 02 жовтня - День уролога, Міжнародний день соціального педагога
  • 04 жовтня - Всесвітній день посмішки, Всесвітній день тварин, Всесвітній тиждень космосу
  • 05 жовтня - День Всесвітній День вчителя, День працівників карного розшуку
  • 06 жовтня - Всесвітній день охорони місць проживання, День працівників освіти
  • 07 жовтня - День Всесвітній День архітектора, Міжнародний день лікаря
  • 08 жовтня - День юриста України
  • 09 жовтня - Всесвітній день пошти
  • 10 жовтня - Всесвітній день зору, День працівників стандартизації та метрології України
  • 11 жовтня - Всенародний Міжнародний день дівчаток
  • 13 жовтня - День працівників державної санітарно-епідеміологічної служби України, День художника України
  • 14 жовтня - День Українського козацтва, Міжнародний день стандартизації
  • 16 жовтня - Всесвітній день анестезіолога, Всесвітній день здoрoвoгo харчування, День алерголога
  • 19 жовтня - День працівників целюлозно-паперової промисловості
  • 20 жовтня - Всесвітній день статистики, День військового зв’язківця, День працівників харчової промисловості, Міжнародний день авіадиспетчера, Міжнародний день кухаря і кулінара
  • 24 жовтня - Міжнародний Міжнародний день Організації Об’єднаних Націй (День ООН)
  • 27 жовтня - День автомобіліста, Перехід на зимовий час
  • 28 жовтня - День визволення України від фашистських загарбників, Міжнародний день анімації
  • 29 жовтня - День працівників служби позавідомчої охорони МВС
  • 31 жовтня - Міжнародний день Чорного моря, Міжнародний день економії
  • Архів записів
    Наш вік
    Наші друзі
    та партнери
    monalex.info
    рекламно-інформаційний щотижневик
    monalex.info

    dolynka.at.ua
    сайт с.Долинка
    dolynka.at.ua

    dolingrad.ucoz.ru
    с.Долинка
    dolingrad.ucoz.ru

    Кнопка сайту Життя Монастирищини

    код кнопки:



    Хто онлайн?
    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0
    Головна » 2011 » Серпень » 29 » Усі на медогляд
    10:42
    Усі на медогляд

    Приводити школярів на медогляд, згідно з новим наказом МОЗу, мають самі батьки Лікарі нарікають на величезне навантаження, а вчителі погрожують, що без цього не пускатимуть дітей до школи
    32-річна Юлія Ляшко зі Смільчинців Звенигородського району про необхідність проходження медогляду знала ще в липні. Тоді їй видали медичний лист і сказали, в який день потрібно приїхати в поліклініку.
    – У цей день медогляд проходили тільки учні нашого класу, тому встигли всі, – розповідає Юля. – Але з роботи відпрошуватися однак довелося. Тому, думаю, присутність батьків під час медогляду дітей необов’язкова. Скажімо, мені було зручніше так, як раніше: приїхали лікарі до школи, оглянули дітей, якщо є якісь проблеми, повідомили батьків. Навіщо мені відпрошуватися з роботи і проходити медогляд із донькою – не розумію. Хіба якість медогляду залежить від приміщення, у якому його проводять?  А якщо моя дитина на щось поскаржиться чи в неї щось заболить, то я сама візьму її за руку й відведу до лікаря.
    Медогляд дитини лікарі мають здійснювати в медичному закладі в присутності батьків
    Ще донедавна медичний огляд школярів здійснювала виїзна медична комісія безпосередньо в школах. Для медогляду дітей у призначений день збирали здебільшого у спортивних залах і по черзі оглядали. Цього року правила змінилися. Згідно з новим наказом Міністерства охорони здоров’я, медогляд школярів має здійснюватися виключно в лікувально-профілактичних закладах, тобто поліклініках. І тільки в присутності батьків.
    – Багато прав дитини під час старої процедури проходження медогляду порушувалося, – говорить начальник відділу надання медичної допомоги матерям і дітям головного управління охорони здоров’я та медицини катастроф облдержадміністрації Людмила Стрілкова. – Зокрема, те, що діти проходили медогляд усі разом. По-перше, вони соромилися роздягатися перед іншими школярами, по-друге, в таких умовах діти часто не завжди наважувалися розповідати лікарям про свої проблеми і, по-третє, поряд із дітьми не було їхніх батьків, котрі, як ніхто, мають знати все про стан здоров’я своїх дітей, розпитати лікарів, поцікавитися рекомендаціями.
    Рівень відповідальності батьків за здоров’я своїх дітей лікарі вважають низьким
    Імовірно, з огляду на це у МОЗі вирішили всі турботи про медогляд школярів перекласти на плечі їхніх батьків. Ідея залучити мам і тат до «процесу формування здоров’я дитини» гідна уваги, та, на жаль, за словами лікарів, далеко не всі батьки усвідомлюють важливість медоглядів і не всі мають на це час.
    – Рівень відповідальності наших батьків за здоров’я своїх дітей дуже низький, – вважає Людмила Гаврилівна. – Як педіатр із багаторічним досвідом роботи, можу сказати, що до маленьких дітей батьки уважніші: відвідують лікарів, роблять щеплення, рідше вдаються до самолікування. Що старша дитина, то менше уваги батьки звертають на її здоров’я. Якщо дитину щось турбує, ідуть до лікаря, якщо ж усе нормально, потреби в профілактичних медоглядах більшість батьків не бачить. Дуже шкода, що деякі дорослі вважають свій час дорожчим за здоров’я своїх дітей, адже є такі «тихі» хвороби, виявити які можна лише під час профілактичного медогляду, виявити й запобігти і ускладненню їх.
    Досить часто, мотивуючи необхідність медоглядів, лікарі згадують про непоодинокі випадки смерті школярів на уроках фізкультури. Нашу область, на щастя, це обійшло, однак медики б’ють на сполох, позаяк здоров’я підлітків останнім часом значно погіршилося.
    – Сьогодні ми виявляємо в підлітків чимало так званих прихованих порушень у роботі серцево-судинної системи, – говорить головний лікар Черкаського обласного кардіологічного центру Світлана Журба. – Ці порушення можна виявити тільки під час профілактичного медогляду. Коли вони загострюються, може бути запізно.
    У поліклініках лікарі приймають по сто дітей за день
    Небувалий наплив школярів можна побачити в кінці останнього місяця літа чи не в кожній поліклініці області. І хоча батьки мали три місяці для проходження медогляду, більшість із них відклала його на останні дні канікул.
    – Спеціальні листи для проходження медогляду дітям роздали ще на початку липня, – розповідає завідувач дитячої поліклініки №1 у Черкасах Олена Білецька. – У дітей саме почалися канікули, у батьків – відпустки, тож часу для проходження медогляду було вдосталь. Але і в липні, і на початку серпня поліклініки пустували. А тепер приходить стільки дітей, що кожен наш лікар вимушений приймати по сто школярів за день. Зрозуміло, що на медиків це величезне навантаження, та й самим батькам ця процедура не дуже подобається: у поліклініках повно людей, усі кудись поспішають, сваряться, словом, атмосфера напружена.
    Не допустити дітей без медогляду до навчання освітяни не мають права
    Батьки поспішають пройти медогляд, бо деякі вчителі погрожують, що не допустять дітей до навчання без довідки від лікарів. За словами Людмили Стрілкової, робити це освітяни не мають права. Не всі батьки знають, але, згідно з новим наказом МОЗу, пройти медогляд можна будь-коли, але щонайменше раз у рік.
    – І все ж таки я б радила пройти медогляд до початку навчального року, адже саме зараз формуватимуть, приміром, групи на фізкультуру, а дітей слабких зараз дуже багато, і будь-яке зайве навантаження може їм нашкодити, – вважає Олена Білецька. – Крім того, як лікар, я вважаю, що перед навчанням діти мають пройти й окулістів, щоб учителі врахували стан зору кожного учня і відповідно до цього розсаджували школярів за парти.
    Окрім порушень зору, у школярів, за словами Олени Дмитрівни, лікарі часто виявляють порушення постави, зокрема сколіоз. Не найкращі й аналізи крові. Крім того, щороку все частіше дітям констатують захворювання нервової та серцево-судинної систем і органів дихання, що особливо важливо враховувати під час формування груп для уроків фізичної культури.
    У районних поліклініках проходження медогляду організували краще
    Якщо в поліклініках обласного центру школярі разом із батьками проходять медогляд «у порядку живої черги», то в поліклініках райцентрів та районних лікувально-профілактичних закладах цю процедуру організували краще.
    – Ще на початку літа ми склали спеціальний графік прийому школярів по школах, тобто, одного дня одна школа, іншого – інша і так далі. Залежно від кількості дітей на ту чи іншу школу виділяли стільки днів, скільки потрібно, щоб медогляд устигли пройти всі школярі й при цьому лікарі були неперевантажені, а батьки та діти не скупчувалися в коридорах поліклініки, – розповідає завідувач педіатричного відділення Уманської міської дитячої поліклініки Ніна Тринда. – Така організація дала змогу всім школярам устигнути пройти медогляд до початку навчального року, тож зараз залишилися тільки ті діти, котрі у відведений для їхньої школи день прийти не змогли. Але й вони встигнуть закрити це питання до початку осені.
    Схоже проходження школярами медогляду організували у районних поліклініках, тобто, для кожної сільської школи відвели конкретні дні. Але пройти медогляд організовано всім сільським школярам не вдалося.
    – Усі діти з батьками змушені добиратися до поліклініки своїм ходом, тому графік іноді збивався, – розповідає головний педіатр Чорнобаївського району Олександр Величко. – Тому зараз перед початком навчального року в нас забито все, лікарі працюють у посиленому режимі, щоб устигнути прийняти всіх дітей. Раніше було значно простіше й легше: ми приїжджали в школу й усіх дітей оглядали, тепер працювати важче, але перший бублик завжди глевкий, думаю, в наступні роки буде легше.
    Обов’язковий профілактичний медичний огляд мають пройти:
    • школярі, котрі йдуть до 1, 5, 8, 9, 10, 11-го класів – один раз у рік;
    • діти з неблагополучних і багатодітних сімей, чорнобильці, інваліди, сироти, діти, котрі перебувають на диспансерному обліку в будь-якому медичному закладі – двічі на рік.

    Джерело: novadoba.info
    Категорія: Суспільні новини | Переглядів: 1589 | Додав: Адмін | Теги: зоров'я, медогляд | Рейтинг: 5.0/1
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]




    Шукай "Життя Монастирищини" також в соцмережах  ВКонтакте ВКонтакте Facebook Facebook TwitterTwitter 

    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription
    • descriptiondescription

          Погода в Монастирищі      


    Яндекс.Метрика Украина онлайн

    Copyright - 2011-2012 - Життя Монастирищини©. Усі права захищені. 
    Будь-яке копiювання, публiкацiя, передрук чи наступне поширення iнформацiї,
    в тому числі відеосюжетів, дозволяється тільки за умови прямого гіперпосилання на monte-live.at.ua.
    Засновник та редактор
    Monte-Live
       

    Хостинг від uCoz